Güneşe En Yakın Gezegen Hangisidir?
Evren Yüzyıllar boyunca insanlar sayısız çalışma yaptı. Mezopotamya uygarlıkları, özellikle Yunanlılar, Mayalar, İnkalar ve Aztekler Güneş SistemiBugün üzerinde çok değerli çalışmalara imza atmış, Güneş Sisteminde farklı büyüklük ve konumlara sahip sekiz gezegen olduğu kabul edilmektedir.
Güneş’e en yakın dört gezegen olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars, kayalık bir yüzeye sahip oldukları için genellikle ‘tek boynuzlu atlar’ olarak adlandırılır. karasal gezegenler ‘ adı verilir. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi gezegenler, karasal gezegenlere kıyasla ‘büyük’. Jüpiter gezegenleri ‘ adı verilir. Bu gezegenlere daha yakından bakarken hep bir araya gelin ve ‘ Güneşe en yakın gezegen hangisidir?Soruları yanıtladığımız yazımıza geçelim.
Güneşe en yakın gezegen hangisidir?
Merkür , ortalama mesafeler bakımından Güneş’e en yakın gezegendir. Gezegen, Güneş’ten yaklaşık 58 milyon km (0,39 AU) uzaktayken, Güneş Sistemi’nde en sıcak Bu bir gezegen değil. Venüs bu unvanı elinde tutuyor. Sekiz gezegenin en küçüğü Merkür, 2.440 km yarıçap vardır. Ay’dan biraz daha büyük ve Jüpiter’in uydularından biri olan Ganymede’den daha küçüktür.
Atmosferi çoğunlukla oksijen, sodyum, hidrojen, helyum ve potasyumdan oluşur. Gezegenin ilk ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmemekle birlikte ilk kez 17. yüzyılda gökbilimciler Galileo Galilei ve Thomas Harriot tarafından teleskoplarla gözlemlendi.
Merkür’ün özelliklerini inceleyelim:
- Güneşe en yakın gezegendir
- Güneş Sistemindeki en küçük gezegendir.
- Demir çekirdeğin soğuması nedeniyle gün geçtikçe küçülmektedir.
- Güneş Sisteminde en fazla krater bulunan gezegen
- Güneşin yörüngesinde diğer gezegenlerden daha hızlı döner
- Merkür, Roma ticaret lordunun adını almıştır.
- Merkür’de bir gün, Dünya’da 59 güne eşittir.
- Uydusu yok
- Gece ve gündüz arasında çok büyük sıcaklık farkları vardır.
Güneş Sistemindeki en çeşitli gezegenlerden biri. Merkür , özellikleri ile oldukça dikkat çekmektedir. Güneş’e en yakın gezegen olmasının yanı sıra Güneş Sistemi’nde yer alır. en küçük gezegendir. Romalılar ona ticaret ve bağlantı efendileri Merkür’ün adını verdiler, çünkü diğer gezegenlerden daha hızlı hareket ediyor gibi görünüyordu. Diğer gezegenlerden çok daha hızlı dönen Merkür’de bir yıl sadece 88 Dünya günüdür.
Küçük boyutu, düşük yerçekimi ve Güneş’e yakınlığı nedeniyle uydusu yoktur. Oldukça zayıf atmosferi nedeniyle Merkür’ün yüzey sıcaklığı gündüzleri 427 °C’ye ulaşabilirken geceleri -173 °C’ye kadar düşebilmektedir. Çok yavaş küçülmeye devam eden gezegen, dört milyar yıl öncesine göre yaklaşık 4 milyar yaşında. 14,48 km daha küçük iddiaya göre. Gökbilimciler bunun demir çekirdeğinin soğumasından kaynaklandığına inanıyor.
Peki Güneş’e en uzak gezegen hangisidir?
Neptün, yaklaşık 4,5 milyar km ile Güneş’e en uzak gezegendir. NASA verilerine göre Neptün , Dünya’nın kütlesinin 17 katından fazla ve Dünya’nın hacminin yaklaşık 58 katı. Tarihin en değerli astronomlarından biri olan Galileo Galilei, NeptünOnu bir uzay nesnesi olarak tanımlayan ilk insanlardan biriydi, ancak yavaş hareketinden dolayı bir yıldız olduğunu düşündü.
Güneş’e olan uzaklığı nedeniyle çıplak gözle görülemez. Neptün , şimdiye kadar yalnızca Voyager 2 uzay aracı tarafından görüntülendi. Neptün hakkında 4400 km Uzaktan gözlem yapan uzay aracı, Neptün’ün manyetik alanı, atmosferi ve birkaç uydusu hakkında bilgi topladı. Ayrıca Neptün’ün üzerinde büyüyen Büyük Karanlık Leke’yi de keşfetti.
Güneş Sistemindeki gezegenlerin Güneş’e yakınlıklarına göre sıralaması:
- Merkür
- Venüs
- Dünya
- Marş
- Jüpiter
- Satürn
- Uranüs
- Neptün
Yukarıda belirttiğimiz gibi Merkür, Güneş’ten yaklaşık 58 milyon kilometre en uzak gezegendir. Bu küçük gezegen, Güneş’e oldukça yakın olduğu için tüm gezegenlerin ortasında en ince atmosfere sahip gezegendir. Güneş’ten ortalama 108 milyon kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Venüs en yakın ikinci gezegendir. Dünya, 149.60 milyon kilometre ile Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir.
Son yıllarda birçok araştırmaya konu olmuştur. Marş 228 milyon km ile en yakın dördüncü gezegendir. Ancak Goldilock Bölgesi’nden (Yaşanabilir Bölge) çok uzakta olduğu için yaşamın Dünya’daki gibi evrimleşemeyeceği varsayılmaktadır. 778 milyon km ile Güneş’e en yakın beşinci gezegendir. Jüpiter, dolaylı olarak, Dünya da dahil olmak üzere yedi gezegeni asteroitlere karşı bir dereceye kadar korumaya sahiptir. Güneş’ten 1,4 milyar km uzaklıkta Satürn en yakın altıncı gezegendir. Kısa süre sonra, 2,9 milyar km ile Uranüs geliyor Güneş’ten 2,8 milyar uzaklıkta yer almaktadır. NeptünGüneş Sistemindeki en uzak ve en soğuk gezegendir.
Peki tüm bu ölçümler neye göre yapılıyor?
‘ bir gezegen ile Güneş’in ortası arasındaki ortalama aralığı tanımlamak için Astronomik birimi’ Kullanılmış. Bu mesafe yaklaşık 150 milyon kilometre yaklaşık olarak 499 ışık saniyesine eşittir (ışığın boşlukta 499 saniyede kat ettiği mesafe). Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı ise 1 ABolarak kabul edilir
güneş sistemindeki gezegenler güneşten uzaklık , takip ettikleri yörüngelere ve yerçekimine bağlı olarak her zaman değişmektedir. Yani bu aralıklar ortalamalar tarafından belirlenir. Günümüzde bu aralıkları ölçmek için çeşitli teknikler ve matematiksel yollar kullanılmaktadır.